Vanaf 1 januari 2013 wordt er een nieuwe reglementering voor de subsidiëring van zonneboilers van kracht. De beroepsvereniging doet dat om misbruiken te voorkomen.

Begin dit jaar besloot de Vlaamse overheid de premie voor zonneboilers, uitgekeerd door de netbeheerder, te verhogen. Het verlies van het fiscale voordeel op federaal vlak werd zo gecompenseerd door een premie op Vlaams niveau. Op die manier blijft een zonneboiler op tien jaar terugverdienbaar. Iemand die vandaag een zonneboiler installeert, ontvangt een premie van 550 euro per m2 zonnecollector in plaats van 525 euro voor een volledige zonneboiler.

Belsolar, de Belgische beroepsvereniging van zonneboilerleveranciers, was zeer opgetogen over de beslissing van minister Freya Van den Bossche.

Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren op het dak om water te verwarmen. Het aantal collectoren wordt afgestemd op de grootte van het opslagvat. 5 m2 zonnecollectoren volstaan ruimschoots om 200 liter te verwarmen. Wanneer men op hetzelfde opslagvat meer zonnecollectoren aansluit, daalt het rendement van de installatie. Aangezien de zonneboilerpremie berekend wordt op basis van het aantal m2 zonnecollectoren, zorgen de extra collectoren weliswaar voor een hogere premie, maar niet evenredig voor meer warm water.

Binnen de zonne-energiesector leefde ongerustheid dat daar misbruik van gemaakt zou kunnen worden. Om dat te voorkomen, heeft de sector samen met het Vlaams Energie Agentschap en het kabinet Van den Bossche verschillende maatregelen uitgewerkt: de premie wordt beperkt tot 50% van het factuurbedrag en kan maximum 2.750 euro bedragen, wat overeenkomt met een klassieke zonneboiler van 5 m2. Ook het Europese Solar Keymark label wordt verplicht.

Ten slotte dient een minimumverhouding tussen de inhoud van het opslagvat en het aantal collectoren gerespecteerd te worden.
Voor grotere projecten is er goed nieuws: het plafond voor premies op grote zonneboilers wordt opgetrokken tot 10.000 euro, wat overeenkomt met 50 m² zonnecollectoren. Op die manier worden ook bedrijven en non-profit organisaties aangemoedigd om te kiezen voor een zonneboiler.
Alle maatregelen zullen van kracht gaan op 1 januari 2013. Voor contracten die nog zijn afgesloten in 2012 en gefactureerd, betaald en uitgevoerd werden voor 1 maart 2013, gelden de regels van 2012.

Dat de sector goed samenwerkte met de overheid om tot de aanpassingen te komen, is opvallend. Door zelf initiatief te nemen om misbruik van zonneboilerpremies te voorkomen, hoopt de zonne-energiesector dat de premies voor een lange termijn gegarandeerd zullen blijven. Ze zijn namelijk hard nodig om iedereen de kans te geven in een zonneboiler te investeren.